TRABZON İLİNDEKİ LİNÇ GİRİŞİMİNE KARŞI BAROMUZUN BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 24.07.2019| Okunma Sayısı: 987

                                               BASINA VE KOMUOYUNA

TRABZON İLİNDEKİ LİNÇ GİRİŞİMİNE KARŞI BAROMUZUN BASIN AÇIKLAMASI

              Geçtiğimiz günlerde Irak Kürt Bölgesel Yönetimine mensup bazı vatandaşların Trabzon iline yaptıkları gezi sırasında üzerinde ‘‘Kürdistan’’ yazılı olduğu söylenen atkıyla fotoğraf çektirmeleri nedeniyle saldırıya uğrayarak linç girişimine maruz kaldıkları kamuoyuna yansımıştır.  Sınır komşumuz olmanın ötesinde asırlara dayanan tarihsel ve akrabalık bağlarımızın bulunduğu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi yurttaşlarına yönelik bu linç girişimini esefle kınıyoruz.

              Böylesi vahim bir olaydan sonra linç girişimine katılan faillerin tespit edilerek yargı mercileri karşısına çıkartılması gerekirken bu yönde herhangi bir işlem yapılmamış; bilakis lince maruz kalan mağdurların gözaltına alınarak sınır dışı edileceği bilgisi Trabzon Valiliği tarafından kamuoyuyla paylaşılmıştır. Valilik açıklamasında saldırıyı yapanların da ‘‘sakinleştirildikleri’’ belirtilmiştir ki asla kabul edilemez olan bu tutum, insan hakları savunucusu olan biz hukukçularda hayret uyandırmış; yargının çifte standart içeren uygulamalarına bir yenisini eklemesi yönünden oldukça düşündürücü olmuştur. 

             Unutulmamalıdır ki ülkemiz vatandaşları da dahil olmak üzere tüm dünya ülkelerine mensup insanların kendi ülkelerinin sembolleriyle, bayrağıyla fotoğraf çektirmek veya bunu paylaşmak hakkı olduğu gibi Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sınırları içinde yaşayan Kürt vatandaşların da buna hakkı vardır. Aksi bir tutum veya düşünce, benzer olumsuz hadiselerin tekrarına davetiye çıkaracağı gibi insan hakları ve demokratik düzenin yanında ülkemizin sarsılan imajına da zarar vermeye devam edecektir.

             Bir kez daha insanlık dışı bu saldırıyı kınıyor; adli mercilerin menfur saldırıyı gerçekleştirenlere yönelik ivedilikle soruşturma başlatması talebiyle kamuoyunu bu ve benzeri olaylar karşısında duyarlı olmaya davet ediyoruz.

 

                                                                    AĞRI BAROSU YÖNETİM KURULU

 

29.03.2024
AV. SERDAR GÜNAKIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.