BASINA VE KOMUOYUNA
Tarih: 7.08.2019| Okunma Sayısı: 981

                                                      BASINA VE KOMUOYUNA

 

01.08.2019 Tarihinde Hakkari İli Derecik İlçesi Irak sınırı mevkiinden ülkemiz sınırlarına girmeye çalıştığı söylenen vatandaşlara güvenlik güçleri tarafından ateş edilmesi üzerine 14 yaşındaki Vedat EKİNCİ isimli çocuk yaşamını yitirmiştir.

Hakkari Valiliği’nden yapılan açıklamada, ‘‘ dur ihtarına uymayan şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapıldığı; bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeğinin yaralanmaya sebebiyet verdiği’’ belirtilmiştir.

Yaşam hakkı, en temel insan hakkı olup ulusal ve uluslar üstü hukuki metinlerle güvence altına alınmıştır. Bu anlamda insan hayatında geri dönülemez etkiler bırakacak olan silah kullanma yetkisinin hangi koşullarda icra edileceği de yasalarda açıkça belirtilmiştir. Öte yandan son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte askeri unsurların kavuştuğu çalışma koşulları dikkate alındığında sınırlarımıza giren veya girmeye çalışan canlı unsurların net biçimde tespit edilme imkanı da olduğu, hepimizce bilinen bir gerçektir. Hal böyle iken, 14 yaşında bir çocuğun hayatına mal olan olayın önüne geçebilme imkanı varken, ölümle sonuçlanan bu düşündürücü olaya yönelik etkili bir soruşturma başlatılarak maddi hakikatin ortaya çıkarılması ve sorumluların kamu vicdanını tatmin edecek şekilde cezalandırılması, yapılacak olan ilk ivedi iştir. Aksi halde olayı ‘‘ coğrafi kader ’’ olarak niteleyecek ve belki de coğrafyamızda süregelen benzeri olaylara cesaretlendirecek bir anlayış, silah kullanma yetkisine sahip kamu personeline hakim olacaktır. 

Bizler, en başta birer insan hakkı savunucusu olan hukukçular, bu elim olaydan ötürü yaşamını yitiren merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesine başsağlığı diliyor; etkili bir soruşturma başlatılarak sorumluların cezalandırılması yönündeki beklenti ve temennilerimizi kamuoyuna deklare ediyor; olayın takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. 07/08/2019            

 

                                                                    AĞRI BAROSU YÖNETİM KURULU

 

26.04.2024
AV. SERDAR GÜNAKIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.