BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 21.02.2020| Okunma Sayısı: 1549

Kamuoyunda gezi davası olarak bilinen yargılamada, sanıklar hakkında beraat kararı veren İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti hakkında HSK tarafından soruşturma izni verilmiştir.

Anayasanın 138.Maddesi yargı bağımsızlığını açık bir şekilde düzenlemiştir. Madde 138 – Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanı kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz. Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz. Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.

Yargıyı yıpratacak eylemlerden kaçınmak her hukukçudan daha fazla HSK ‘nın yükümlüğüdür. HSK ‘nın son soruşturma kararını yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı açısından büyük bir endişe içinde karşılıyor,iş bu kararın vehamet arz ettiğini vurguluyoruz. HSK’nın soruşturma açma gerekçelerini biran önce kamuoyunla paylaşmasını bekliyoruz.

Yerel mahkeme tarafından verilen kararın doğruluğunu ve hukukiliğini denetleme yolu istinaf mahkemeleri ve Yargıtaydadır. Hakimler hakkında verilen soruşturma izni sadece verdikleri kararla nedeni ile verilmişse bu durum hakimlerin baskı altına alınması ile birlikte Anayasanın açıkça ihlalidir.   HSK’yı hukuk devletinin güvencesi olan adil yargılama hakkı, hakim savcı teminatı, doğal hakim ilkelerine uymaya davet ediyoruz.

24.04.2024
AV. SERDAR GÜNAKIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.