AVUKATLIK KANUNUNDA YAPILMASI PLANLANAN DEĞİŞİKLİĞE DAİR DEĞERLENDİRME
Tarih: 10.05.2020| Okunma Sayısı: 1529

Son günlerde kamuoyuna ve basına yansıdığı şekilde,1136 sayılı Avukatlık Kanununda yapılması düşünülen  değişikliğe  ilişkin Ağrı Barosu olarak hukukçu bakış açısı ile önerilerimizi sunma zorunluluğu hasıl olmuştur.

Barolar Anayasa ile güvence altına alınan Anayasal meslek örgütüdür.Barolar hukuk devletinin ,demokrasinin ve evrensel değerlerin sözcüsüdür.Bu ilkeler ışığında yapılması planlanan değişikliğe dair önerilerimiz  ;

1- Avukatlık Kanununda yapılması  planlanan değişiklik tasarısının , ivedi bir şekilde başta  TBB ve Barolar ile paylaşılması ,ilgililerin görüş ve düşüncelerinin alınması,müzakere ortamının oluşturulması  sureti ile düzenleme yapılmalıdır.

2-Avukatlık Kanunda Yapılması Planlanan  değişiklik salt Baro seçimlerine ilişkin olmamalı ,avukatların yıllardır birikmiş , kangren haline gelen ve Yargı Strateji Belgesinde çözümü taahhüt edilen sorunların çözümünü de ihtiva etmelidir.

3-Barolara üye olma zorunluluğunun  kaldırılması ve Sendikal sistem gibi ''Çoklu Baroların ''oluşturulması fikrinin ,yargının kurucu unsuru ve ayrılmaz parçası olan savunma makamını bitireceğinden ,bağımsız savunma amaç ve niteliğine uygun düşmeyeceğinden bu mahiyette bir düzenleme kesinlikle yapılmamalıdır.

4-Avukatlık mesleğinin itibarını artıracak ,genç meslektaşlar ile stajyer avukatların durumunu düzeltecek ,savunma kurumunu demokratikleştirip güçlendirecek düzenlemeler yapılmalıdır.

5-Baroları zayıflatacak düzenlemelerin ,Yargının kurucu unsuru olan Avukatlık mesleğini zayıflatacağı gerçekliği  ile baroları zayıflatacak değişiklikler yapılmamalıdır.

6-TBB deki delege sistemi tüm baroların hakkaniyetli temsiliyetinin sağlandığı  ,her turlu tahakküma engel olunan, avukatların iradelerinin maksimum düzeyde(nispi) temsil edilebileceği şekilde düzenlenmelidir.

1136 sayılı kanunda yapılması planlanan değişikliğe dair taslağın kamuoyuna  paylaşılmasının akabinde taslağa dair  görüş ve düşüncelerimizi de paylaşacağımızı beyan ederiz. Ağrı Barosu ne iktidarın nede muhalefetin yanında yada karşısında değildir. Baromuz Hukukun üstünlüğü ,insan haklarının korunması ve demokrasi adına yapılacak  doğruların yanında olacaktır.

24.04.2024
AV. SERDAR GÜNAKIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.