BASINA VE KAMUOYUNA
Tarih: 23.06.2020| Okunma Sayısı: 1182

 

SAVUNMA VAZGEÇİLMEZDİR, ENGELLENEMEZ !

 

Avukatlık Kanununda yapılması planlanan değişikliklere karşı düşüncelerimizi bugüne kadar birden fazla kez başta konunun muhatapları olmak üzere toplumun tümüne deklare ettik. Açıklamalarımızın tamamında, avukatları ve baroları ilgilendiren yasa çalışmalarında bizzat avukatların da yer alması gerektiğini; avukatların görüşlerine başvurulmadan gerek kendileri gerek meslek örgütleriyle alakalı yapılacak hiçbir çalışmanın amacına ulaşamayacağını, getirilmek istenen ‘‘çoklu baro’’ uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirttik.

Bahse konu yasal değişiklikleri amaçlayan çalışmaların zamanlama, yöntem ve içeriğine karşı çıkarak bu yöndeki eleştirilerini ülkenin dört bir yanından, bulundukları illerden yürüyüşe geçerek protesto etmek ve nihayetinde Ankara’da buluşmak üzere yola çıkan birçok baro başkanı ve avukat meslektaşımız,  Ankara girişinde polis müdahalesiyle karşılaşmış ve engelleme nedeniyle Ankara’ya girememiştir. Bu müdahaleler meslektaşlarımızın yürüyüşünü engellemekle sınırlı kalmamış; bazı meslektaşlarımıza fiziksel şiddet uygulanarak açıkça suç işlenmiştir. Oysa anayasa ve yasalarda yer aldığı üzere herkes önceden izin almaksızın toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmakta serbesttir. Bu, ifade hürriyeti ve demokratik yaşamın en temel gereğidir. Meslektaşlarımıza dün reva görülen kabul edilemez muameleler, ülkemizin ve yargının temel unsurlarından olan savunmanın içinde bulunduğu hiçbir sorunu çözmediği gibi hukuk devleti ilkesiyle de asla bağdaşmayan yeni sorunlara yol açmıştır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi savunmayı temsil eden avukatlar ve mensubu oldukları barolar, sivil veya siyasi hiçbir kişi ya da otoriteden emir ve talimat almamış; bundan sonra da almayacaklardır. Aksi bir düşünce veya beklenti beyhude olacaktır. Vatandaşların hak arayışında en yakınında olan avukatlar ve baroları ilgilendiren hiçbir yasal değişikliğin, bu aktörlere rağmen yapılamayacağı, yapılsa bile savunmanın susturulamayacağı, engellenemeyeceği; bu değişikliklerin en başta hukukun üstünlüğüne, hukuk devleti ilkesine ve yargı bağımsızlığına zarar vereceği herkes tarafından bilinmelidir.

Meslektaşlarımızın yasal haklarını kullandıkları için hukuka aykırı muamelelere tabi tutulmalarını esefle kınıyor, hukuk ve demokratik teamüllerle bağdaşmayan engelleme ve girişimlerin bir daha tekrarlanmamasını temenni ederek yaşananlarda sorumluluğu olan sıralı kamu görevlileri hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin başlatılmasını talep ediyoruz.

 

 

                                                                     AĞRI BAROSU YÖNETİM KURULU

20.04.2024
AV. SERDAR GÜNAKIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.