DİYADİN BELEDİYE BAŞKANLIĞINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Tarih: 14.07.2020| Okunma Sayısı: 933

31 Mart yerel seçimlerinde   Diyadin Belediye başkanı olarak seçilen Betül YAŞAR’ın, Ağrı Valiliği Resmi internet sitesinde Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığının 2019/2291 sayılı dosyasında ‘’Silahlı Terör Örgütüne üye olma ve Terör Örgütü Propagandası Yapmak ‘’suçlarından gözaltına alındığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırma ile yerine kayyum atandığını öğrenmiş bulunuyoruz.  Belediye başkanlarının  kayyum eliyle görevden alma  politikasının yanlış olduğunu  açıkça vurgulamaktayız.

          Belediye başkanı hakkında yürütülen soruşturmanın muhtevasını bilmemekle birlikte  hakkında soruşturma veya kovuşturma bulunması, yürütülen bu soruşturma ve kovuşturmaların, haklarında kesinleşmiş mahkumiyet hükmü bulunmayan belediye başkanlarının aday olup seçilmelerine engel olmaz iken görevden uzaklaştırılmalarına gerekçe gösterilmesi, anayasal ilke olan ‘‘masumiyet karinesine’’ aykırıdır. Seçilmiş belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılmamaları, vatandaşların seçme ve seçilme hürriyetlerine saygı duyulması gerektiğinin en bariz göstergesidir. Halkın iradesini göz ardı eden  yaklaşımlar, legal siyasete ve sandığa duyulan güveni yok edecek, demokrasiye olan inancı bitirecektir.

          Her fırsatta sandığa işaret eden ve sandıktan çıkan iradeye saygı duyulmasını isteyen siyasilerin seçme ve seçilme hürriyeti ile  çelişen bu  vaziyetten ve  yapılan yanlış idari tasarruftan vazgeçmeleri  gerekmektedir. Bu anlamda seçimde halk tarafından seçilen Diyadin belediye başkanının görevine iade edilmesi elzemdir.  Ağrı Barosu  olarak halkın iradesine olan saygı gereği idari hatadan vazgeçilerek belediye başkanının görevine iade edilmesi gerektiğini ve halkın iradesine kayıtsız şartsız saygı duyulmasının zaruri olduğunu açıkça ifade  ediyoruz.

 

                                                                            AĞRI BAROSU YÖNETİM KURULU

20.04.2024
AV. SERDAR GÜNAKIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.