BASINA KAMUOYUNA
Tarih: 20.11.2020| Okunma Sayısı: 1141

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında sabah saatlerinde  aralarında en az 19 Meslektaşlarımızın da bulunduğu STK temsilcileri hakkında eş zamanlı olarak ev aramaları yapılarak, haklarında yakalama ve gözaltı kararı verilmiştir. Soruşturma içeriği gizli olması nedeniyle arama- el koyma  kararlarından ve basına yansıdığı kadarıyla katıldıkları bir toplantı gerekçe gösterilmesini öğrenmiş bulunmaktayız. Anayasamızın “Madde 34. - Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.” Maddesinin geçerliliğini koruduğu ve hukukta reform söylemlerinin akabinde bu soruşturmanın gerçekleşmesi hukuk güvenliğinin ihlali olarak değerlendirilecektir.

Yürütülen soruşturmanın gizliliği de gözetilerek gerekçesini ilerde tartışma ve eleştirme hakkımızı baki tutarak özellikle meslektaşlarımızın mesailerinin bir çoğunu adliye de geçirmeleri, yürütülen soruşturmanın gizli olduğu (–Hangi delillerin olduğu veya hangi delillerin karartılma durumu olduğu hiçbir şüpheli tarafından bilinmez iken-) Tüm dünyada Covid -19 salgının yaygınlaştığı ve davet usulü ile de soruşturmanın yürütebileceği bilinmekte iken ev aramalarının yapılması sivil toplum faaliyetlerinin engellenmesi ve hukuki güvencenin ihlali olarak görülecektir.

Tüm vatandaşların yasalarımızdan kaynaklı hak ve ödevlerini huzur ve barış içerisinde sürdürmesinin yegane yolu hukuk güvenliğinin sağlanması ile mümkündür. Bu nedenle yürütülen soruşturma nedeniyle gözaltına alınan  meslektaşlarımız ve STK temsilcilerinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.

20.04.2024
AV. SERDAR GÜNAKIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.