AİHM KARARININ YERİNE GETRİLMESİ ANAYASAL ZORUNLULUKTUR.
Tarih: 24.12.2020| Okunma Sayısı: 1762

Önceki dönem HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kasım 2016’da parti başkanlığı ve milletvekilliği dönemindeki siyasi faaliyetlerinin bir parçası olarak yaptığı açıklamalar, mitinglerde yapmış olduğu konuşmalar gerekçe gösterilerek tutuklanmış, o tarihten bu yana Edirne Cezaevinde tutulmaktadır.

Selahattin Demirtaş, 18 Eylül 2019 tarihinde AİHM Büyük Dairede yapılacak duruşma öncesi, 2 Eylül 2019 tarihinde tutuklu olarak yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi dosyasından tahliye edilmiş, ancak başka bir dosyadan kesinleşen 4 yıl 8 aylık hapis cezası nedeniyle tahliye edilmemiştir.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Eylül 2019 tarihinde 6-8 Ekim 2014 olaylarını gerekçe göstererek Demirtaş hakkında soruşturma başlatmış, yapılan adli işlemler sonrasında Demirtaş tutuklanmıştır. Demirtaş’ın tutuklanmasına sebep olan 6-8 Ekim olayları zaten Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi davasında suçlama olarak ileri sürülen 31 fezlekeden birini teşkil ediyordu. Demirtaş’ın ikinci kez tutuklanmasının üzerinden 15 ay geçmesine rağmen hala bu iddia ile ilgili dava açılmamıştır.

Demirtaş’ın AİHM’e yaptığı başvuru üzerine Mahkeme, kararını 20 Kasım 2018 tarihinde açıklanmıştır. Bu kararda Türkiye’nin, Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili olarak AİHS’in 5. maddesinin 3. fıkrasını (makul bir süre içinde yargılanma ve tutuksuz yargılanma hakkı), sözleşmenin 18. maddesini (sözleşmede belirtilen hak ve özgürlüklere bu sözleşme hükümleri ile izin verilen kısıtlamaların öngörüldükleri amaç dışında uygulanamaması) ve sözleşmeye Ek 1 Nolu Protokol’ün 3. maddesini (seçme ve seçilme hakkı) ihlal ettiğine karar vermiştir. Bu kararla Türkiye ile ilgili ilk defa olarak AİHS’in 18. maddesinin ihlal edildiği kararı vermiş ve Demirtaş’ın tahliye edilmesini de belirtmiştir. Bu karara rağmen Demirtaş tahliye edilmemiştir.

AİHM Daire kararı hem hükümet, hem de Demirtaş’ın avukatları tarafından Büyük Daire’ye taşınmıştır. Büyük Daire kararını 22 Aralık 2020’de açıklamıştır. Daire kararında özetle, “Demirtaş’ın siyasi amaçlarla sözleşmeye aykırı bir şekilde tutuklandığını, meclis içinde ve dışında yaptığı konuşmaların yargılamaya konu edilmesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edildiğini, 20 Eylül 2019 tarihli ikinci tutuklamanın da ilk tutukluluğun devamı niteliğinde ve sözleşmeye aykırı olduğunu ve derhal serbest bırakılması gerektiğini” belirtmiştir.   

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 46. Maddesine göre Mahkeme kararlarının tüm üye devletler için bağlayıcı olduğu, yine Anayasanın 90.maddesine göre ulusal norm hiyerarşisinde Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmelere üstünlük tanınması ilkesi bağlamında Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri de dikkate alındığında, AİHM kararı derhal yerine getirilmeli ve Selahattin Demirtaş, tahliye edilmelidir.

 

Adana Barosu

Adıyaman Barosu

Ağrı Barosu

Ankara Barosu

Batman Barosu

Bingöl Barosu

Bitlis Barosu

Bursa Barosu

Diyarbakır Barosu

Gaziantep Barosu

Hakkari Barosu

Hatay Barosu

İstanbul Barosu

İzmir Barosu

Kars Barosu

Mardin Barosu

Muş Barosu

Siirt Barosu

Şırnak Barosu

Tunceli Barosu

Urfa Barosu

Van Barosu

 

23.04.2024
AV. SERDAR GÜNAKIN
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.