AralıkOcakŞubat
BARO BAŞKANIMIZIN CİZRE OLAYLARINA İLİŞKİN BASIN DEĞERLENDİRMESİ.
Tarih: 15.09.2015 | Okunma Sayısı: 1206 | | |

BARO BAŞKANIMIZIN CİZRE OLAYLARINA İLİŞKİN BASIN DEĞERLENDİRMESİ.

Yaklaşık 9 gündür devam eden ve bu sabah itibari ile sonlandırılan sokağa çıkma yasağı kapsamında inceleme ve raporlama yapmak üzere Cizre ilçemize gelmiş bulunmaktayız.

Dünyanın hiçbir yerinde 9 günlük sokağa çıkma yasağının ilan edildiği bir yer göstermek mümkün değildir. Darbe dönemlerinden bile bu kadar uzun süren bir yasaklılık yaşanmamıştır.

Cizre' de hayat felç eden bu uygulamanın hiçbir yasal ve anayasal dayanağı bulunmamaktadır. Bu kararın altına imza atan, bu kararı uygulayan bütün görevliler hukuken sorumludur.

2-Devlet hangi yapı veya örgüt ile mücadele ederse etsin, hangi fiili olgulara dayanırsa dayansın hukukun dışına asla çıkamaz. Buna aykırı davranan bir Devlet yasallığını ve meşruluğunu kaybeder.

3-Cizre' de 9 günlük ablukanın bilançosu çok ağırdır. Bu süreçte birçok sivil ve savunmasız vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve birçok kişi yaralanmıştır. Evlere ve işyerlerine büyük bir zayiat verilmiştir. Bu konularda Bölge Baroları olarak ilerde ayrıntılı raporlama yapacağız.

4-Cizre şahsında bir kez daha güvenlikçi politikaların işe yaramadığına, bu anlayış dolayısıyla halklar arasında duygusal kopuşun ivme kazandığına tanıklık etmiş bulunmaktayız.

5 - Kürt sorunu siyasal ve hukuksal bir meseledir. Siyasal ve hukuksal meselelerin; müzakere ve diyalog zemini yaratılarak ancak çözüme kavuşturulması mümkündür. Cizre halkının demokratik ve erdemli direnişi bize bir kez daha demokratik siyasetin önemini vurgulatmıştır. Bundan başka çıkar yolumuz yoktur. Herkesin çatışmasızlık iklimini yaratması için elinde geleni yapması gerekmektedir.

6- Ağrı Barosu olarak başından itibaren Cizre halkının ve demokrasi güçlerinin ortaya koyduğu "haysiyet hareketinin" yanında yer aldık ve yer almaya devam edeceğiz.

23.01.2018 Salı