Tarih: 16.11.2015 23:00:00| Okunma Sayısı: 2500

Büyük bir emek ve çaba ile devam eden çözüm sürecinin askıya alınması ile başlayan çatışmalar maalesef sivil yaşam alanlarını tehdit eden bir nitelikte yeniden günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir.

Önceki çatışmalı dönemlerden farklı olarak çatışmaların şehir merkezlerine taşınması uzun sokağa çıkma yasakları, kolluk kuvvetlerinin olaylara müdahale etme ve suçla mücadelede meşruiyet sınırlarını aşması nedeniyle ile sivil yaşam alanı giderek daralmakta ve direkt saldırı ya da çatışmaların etkisiyle sivillere dönük ciddi hak ihlalleri meydana gelmektedir.

Daha önce Cizre, sonrasında Sur, Silvan ve en son Nusaybin'de ilan edilen uzun süreli sokağa çıkma yasakları ve bu süre zarfında meydana gelen olay, saldırı ve müdahaleler, başta yaşam hakkı olmak üzere bütün temel hak ve hürriyetler ciddi şekilde ihlal edilmesine zemin hazırlamıştır.

En son Silvan'da meslektaşlarımıza ve siyasetçilere yapılan hukuksuz müdahale, yasağın devam ettiği bölgelerde duvarlara yazılan ırkçı ve hakaret içerikli yazılar Kürt meselesini besleyen ve körükleyen atmosfere dönüldüğünü açıkça ortaya koymuştur.

Meşruiyet sınırlarını aşan hukuksuz müdahaleler, ayırımcı ırkçı söylemler konusunda herhangi idari ve adli soruşturmanın açılmamış olması ülkenin doğusunda ayrı batısında ayrı ikili hukuk ve yargıdan bağışık kişi ve uygulamalara hukuk ve kamu düzeninin sağlanması mümkün değildir.

Türkiye'nin yapısal sorunlarının çözümü için gerekli olan barış sürecinde ısrarcı olunmasını ve tekrar müzakere sürecine dönülmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiğimiz gibi bir kez daha hatırlatıyoruz.

Biz aşağıda imzası bulunan Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları olarak meslektaşlarımıza yapılan hukuksuz müdahaleyi açıkça kınıyoruz. Çatışmaların acil olarak sivil alanlardan çekilmesini ve tekrar barış müzakerelerine dönülmesini, sokağa çıkma yasağı uygulamalardan vazgeçilmesini, suç ve suçlu ile mücadelede evrensel hukuk normlarına uygun yürütülmesini, meşruiyet sınırlarını aşan kişi ve uygulamalarla ilgili adli süreçlerin başlatılmasını çağrısını yineliyoruz. 17.11.2015

ŞIRNAK BAROSU

(Doğu ve Güneydoğu Bölge Baroları Dönem Sözcüsü)

ADIYAMAN BAROSU